Święta wielkanocne, podobnie jak Boże Narodzenie, mają dla Polaków szczególne znaczenie. W tym czasie Polacy niechętnie ograniczają wydatki, chcąc sprostać tradycjom. To bardzo często kończy się marnowaniem jedzenia, którego rodziny nie są w stanie zjeść. Podpowiadamy, jak zadbać o poświąteczne jedzenie.
Słoiki i woreczki do mrożenia — zachowaj smakowitości na później
Rodzajów potraw i produktów spożywczych zdatnych do mrożenia jest naprawdę mnóstwo. Do zamrażarki można wrzucić nawet poporcjowane kawałki ciasta, by za kilka tygodni rozmrozić je sobie do kawy. Szarlotka na ciepło z mikrofali? To naprawdę dobre! Zamrozić można także kiełbasę, kotlety, chleb i wiele innych produktów. W przypadku świątecznych sosów i gulaszy warto zaopatrzyć się w słoiki, dzięki którym można przedłużyć ich zdatność do spożycia o kilka tygodni. Co więcej, w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów z wykorzystaniem poświątecznych resztek. Dużo prostych przepisów dotyczy na przykład sałatki jarzynowej — popularnej wielkanocnej potrawy. Przy okazji warto pamiętać, że w przypadku świątecznego jadłospisu warto mierzyć siły na zamiary. Celebrowanie świąt bez wyrzucania jedzenia? Tak powinno być zawsze!