Sezon na pyszne desery lodowe właśnie się rozpoczął. Przy kawiarniach i lodziarniach ustawiają się kolejki, a osoby trzymające dietę zastanawiają się, czy lody tuczą. Panuje bowiem przekonanie, że zimne lody nie są tuczące. Ile w tym prawdy? Okazuje się, że duże znaczenie ma skład lodów.

Lody jako źródło wapnia i nienasyconych kwasów tłuszczowych

Powszechnie wiadomo, że sorbety owocowe to najlepszy deser dla osób na diecie, ponieważ są niskokaloryczne. Rzadziej mówi się natomiast o pozytywnych cechach lodów na bazie śmietany. Mimo że mają one więcej kalorii, to zawierają również dużo wapnia, korzystnie wpływającego na kości. Co więcej, wapń wspomaga produkcję enzymu zajmującego się spalaniem tłuszczu. W związku z tym lody na prawdziwej śmietanie lub na jogurcie można jeść bez wyrzutów sumienia. Oczywiście z umiarem. Warto zwrócić uwagę także na lody wykonane na bazie oleju słonecznikowego, czy sojowego, ponieważ mogą być cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety zdecydowana większość dostępnych lodów bazuje na tanim oleju palmowym. Dobrym pomysłem jest więc samodzielne przygotowywanie lodów, co nie jest trudne. Efekt może przeskoczyć najśmielsze oczekiwania!